preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja

Login
Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 6. 2010.

Ukupno: 214262
Ovaj mjesec: 1262
Ovaj tjedan: 15
Danas: 15
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Arhiva dokumenata
Učenička zadruga "Lovreki"

 

 

Lovreki najbolji u državi

 

Ovaj vikend, 11. i 12. svibnja, u Zagrebu je održana XXV. državna smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske. Osnovne i srednje škole predstavile su se u dvije kategorije, izložbeni dio i natjecateljski dio putem prijavljenih istraživačkih radova.

Od pristiglih 26 istraživačkih radova, prosudbeno povjerenstvo izabralo je 10 najboljih za obranu i prezentaciju rada na Državnoj smotri, između kojih je bio i rad Učeničke zadruge „Lovreki“ na temu Fosili Zrinske gore.

Rad je napisala, prezentirala i obranila učenica 6. razreda, Laura Uhitil pod vodstvom mentorice Sande Kolaković.

Izuzetno zanimljiva i osebujna tema, Fosili Zrinske gore, kao i vrlo dinamična prezentacija uz orginalne proizvode proizašle iz ovog istraživačkog rada, oduševila je prosudbeno povjerenstvo koje je proglasilo rad najboljim i dodjelilo mu 1. mjesto na ovoj Državnoj smotri, što smatramo velikim priznanjem i motivacijom za daljnji rad.

Cilj ovog rada bio je dati prikaz istraživanja fosilnih ostataka Zrinske gore. Također je cilj bio ponovno potaknuti raspravu o prirodnim bogatstvima i kulturno-povijesnom nasljeđu Zrinske gore, te mogučnošću proglašenja iste kao regionalnog parka prirode. Svugdje u svijetu geološka baština je vrlo cijenjena te zaštićena, pa bi i ova naša bogata nalazišta fosila trebalo ozbiljnije istražiti i pripremiti kao turističku atrakciju.

Ta je postavka poslužila kao poticaj za nastajanje  istraživačkog rada, ali i izrade suvenira motiviranih fosilima Zrinske gore, koji su osmislili i realizirali članovi Učeničke zadruge „Lovreki“.

                                                                           

Ovime su „Lovreki“ još jednom dokazali i potvrdili da su među najboljim učeničkim zadrugama Republike Hrvatske.

 

Sanda Kolaković

 

 

 

PRIMOŠTEN 15.-17.10.2012.

 

Sudjelovali smo na XXIV. državnoj smotri učeničkog zadrugarstva koja je održana u Primoštenu. Nakon predivna tri dana vratili smo se puni dojmova i novih iskustava.

Također smo sudjelovali u prezentaciji istraživačkih radova te je naš rad osvojio 5. mjesto, na što smo vrlo ponosni. Tema našeg istraživačkog rada bila je: Tehnike oblikovanja, ukrašavanja, obrade, slikanja i tehnologija pečenja gline - nekad i danas u Hrvatskoj. Prezentaciju rada možete pogledati u dolje navedenim dokumentima.

Hvala Moniki, Mariji i Lauri što su s velikim zanosom predstavljale našu školu!

 

 

   LIKOVNO - KERAMIČARSKA SEKCIJA UČENIČKE ZADRUGE

Kreativna likovna radionica u OŠ Mate Lovraka, Petrinja radi - funkcionira desetak godina. Ustrojeni smo kao učenička zadruga radi lakšeg financiranja. Imamo vlastitu keramičku peć i učenici preko gline i plastičnog oblikovanja uče i primjenjuju znanja iz likovne kulture u glini i drugim pristupačnim materijalima po principima likovnogjezika. Cilj, svrha i namjera nije stvoriti umjetnike, već naučiti djecu kreativnom mišljenju i osjećaju za likovnost, koju će jednog dana moći osjetiti i primjeniti u svakodnevnom životu. To su znanja koja djeca uče u redovnoj nastavi likovne kulture, proširena i primjenjena na nove materijale koji u redovnoj nastavi nisu moguća. Radionica im zapravo omogućava usvajanje vještina da svoju likovnost mogu izraziti na novim materijalima. Do sada smo imali dvije samostalne izložbe u galeriji „Krsto Hegedušič“ u Petrinji, popraćene odgovarajućim katalozima, a sudjelujemo i na državnim smotrama učeničkog zadrugarstva. Školske godine 2012/2013. održat ćemo izložbu u Školskom muzeju Republike Hrvatske što nam je izrazita čast. Prvu godinu našeg rada ili prvoj generaciji učenika bio je postavljen problem redefinicije. Ostvarili smo suradnju s petrinjskim lončarom Matom. On nam je na kolu vrtio tradicionalne lončarske oblike -  lonce, peke, zdjele, stucke, vaze i sl., a djeca su putem svoje kreativnosti i mašte redefinirali postojeće oblike i pretvarali ih u ribe, ptice, apstraktne i neobične forme. Rezultati su bili izvrsni, gotovo neočekivani. Redefiniciju kao oblik likovnog stvaralaštva nastavili smo oblikovanjem i preoblikovanjem opeke. Iz ciglane smo dobivali sirovu industrijsku opeku koju smo nastojali redefinirati i oblikovati u male skulpture. Tada smo izgubili prostor i radionica nam je pretvorena u razred, pa smo imali pauzu od 2 godine. Nastavak rada bile su likovne kompozicije nastale upotrebom otpadnih materijala. To je zapravo bio jedan ekološki izlet u našem radu, koji je na kraju zbog materijala i same svoje neobičnosti imao možda najjaču likovnost. Ideja je bila korištenjem likovnog jezika od otpadnih i dostupnih nam materijala, po principima kontrasta i likovnih kompozicija stvoriti novu vrijednost. Odbačeni i umišteni predmeti uz malo malo kreativnosti i truda u međusobnom suodnosu i kontrastu postaju zanimljive likovne kompozicije. Uz ove glavne smjernice i likovne probleme koje smo rješavali u raznim materijalima, nastao je i niz vrlo zanimljivih likovnih uradaka, uglavnom sitne plastike, kao samostalnih izleta učenika u čaroban svijet likovnosti.

 

Od sada nas možete pratiti i na facebook stranici: http://www.facebook.com/UcenickaZadrugaLovreki te s veseljem očekujemo vaše komentare.

 

 

preskoči na navigaciju