« Travanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
U srijedu, 23. travnja 2025., učenici 6.a razreda Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja, u pratnji učiteljica Jasne Anušić i Helene Bučar, sudjelovali su u terenskoj nastavi u sklopu projekta sCOOLFOOD, koju je organizirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Terenska nastava održana je na Recikliranom imanju ZMAG u Vukomeriću, edukacijskom centru koji promiče održive životne stilove i permakulturne principe. Tijekom trosatnog boravka učenici su imali priliku na vrlo zanimljiv i interaktivan način upoznati što znači živjeti u skladu s prirodom.
Sudjelovali su u dvije radionice – pripremi prirodne “Nutelle” i smoothieja od banane i špinata – tijekom kojih su naučili kako jednostavne, zdrave i održive namirnice mogu postati dio svakodnevne prehrane. Kroz obilazak imanja, učenici su istražili kako se ono opskrbljuje vodom i električnom energijom pomoću kišnice, solarnih panela i jednostavnih, ali učinkovitih sustava koji ne opterećuju okoliš. Poseban interes izazvale su kuće izrađene od prirodnih materijala poput slame, drva i zemlje – primjer kako gradnja može biti održiva i ugodna za život. ZMAG-ovo imanje ujedno služi kao mjesto za uzgoj vlastitog voća i povrća, koje se koristi za pripremu hrane za sve koji tamo žive i rade. Učenici su tako iz prve ruke vidjeli kako je moguće zatvoriti krug između proizvodnje hrane, njezine pripreme i konzumacije, bez stvaranja otpada i uz puno poštovanje prema prirodi.
Ovim posjetom učenici su povezali sadržaje koje obrađuju u okviru projekta sCOOLFOOD s praktičnim znanjima i vještinama koje mogu primijeniti u svakodnevnom životu. Bio je to dan ispunjen učenjem, suradnjom, kreativnošću – i odličnom atmosferom na svježem zraku. Zahvaljujemo domaćinima s Recikliranog imanja na srdačnom dočeku te inspirativnom programu koji su pripremili za naše učenike.
Članak je napisala Jasna Anušić