« Travanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
U sklopu projekta sCOOLFOOD, učenici 6.a razreda Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja sudjelovali su u edukativnoj radionici kuhanja kompota pod vodstvom svojih mentorica Jasne Anušić i Helene Bučar. Mentorice su, uz pomoć školske kuharice Martine Mrazovac i njezinog znanja, učenike upoznale s procesima kuhanja te ih educirale o ciljevima projekta. Ova praktična aktivnost održana je u petak i četvrtak, 27. i 28. ožujka 2025., a njen glavni cilj bio je upoznati učenike s metodama očuvanja i konzerviranja hrane, kao i s važnosti smanjenja otpada od hrane.
Radionica je obuhvatila nekoliko ključnih tema iz kurikuluma projekta, među kojima su "Kvalitetna hrana: dobra, hranjiva, čista i pravedna", "Otpad od hrane" i "Metode konzerviranja i skladištenja hrane". Učenici su kroz praktičan rad naučili kako pravilno skladištiti voće, kako ga očuvati konzerviranjem te na koji način iskoristiti namirnice kako bi se smanjio otpad. Za izradu kompota koristili su jabuke i kruške, uz dodatak meda, vanilije i limete, stvarajući zdrav i ukusan desert bez dodanog šećera. Osim što su uživali u procesu kuhanja, učenici su stekli vrijedna znanja o održivom pristupu prehrani i važnosti očuvanja resursa.
Ovakve radionice dokaz su da se kroz praktičan rad najbolje uči, a učenici su s velikim zanimanjem sudjelovali u svakoj fazi pripreme i obrade hrane. Zahvaljujemo svim sudionicima, mentoricama i kuharici Martini Mrazovac na trudu te se veselimo budućim aktivnostima u sklopu projekta sCOOLFOOD.
Članak je napisala Jasna Anušić, učiteljica engleskog jezika.