« Travanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
U sklopu projekta sCOOLFOOD, koji se provodi uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, učenici 6.a razreda Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja, pod vodstvom svojih mentorica i školskih koordinatorica projekta Jasne Anušić, učiteljice engleskog jezika, i Helene Bučar, učiteljice prirode i biologije, sudjelovali su u još jednom edukativnom i vrlo korisnom predavanju.
U srijedu, 26. ožujka 2025., u goste su im stigle doc. dr. sc. Valentina Rahelić, mag. nutricionizma i Josipa Matanić, mag. nutricionizma, nutricionistkinje s Odjela za prehranu i dijetiku KBC-a Zagreb, koje su održale predavanje pod nazivom "Usvajanje održivih navika u prehrani – utjecaj na osobno zdravlje i zdravlje okoliša". Predavanju su prisustvovale i predstavnice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Ivana Kučić i Iva Marija Ilić, čiji je zadatak bio provjeriti odvija li se projekt u skladu s potpisanim ugovorom i pravilima propisanim projektnom dokumentacijom. Njihova prisutnost dodatno je potvrdila važnost i ozbiljnost provedbe projekta u našoj školi.
Cilj predavanja bio je upoznati učenike s osnovama održivih prehrambenih navika i osvijestiti ih o tome kako svakodnevnim izborima hrane mogu pozitivno utjecati ne samo na svoje zdravlje već i na očuvanje okoliša. Kroz interaktivno predavanje i primjere iz prakse, učenici su naučili kako pravilna, raznovrsna i lokalno dostupna hrana doprinosi boljem zdravlju, a ujedno smanjuje ekološki otisak. Nakon teorijskog dijela, učenici su sudjelovali u praktičnoj radionici, tijekom koje su zajedno s nutricionistkinjama pripremili jednostavan i ukusan međuobrok – zobene pahuljice i lanene sjemenke s jogurtom i svježom jabukom. Pripremljeni obrok poslužio je kao primjer zdrave, nutritivno bogate i održive hrane.
Ova radionica bila je još jedan korak u ostvarivanju ciljeva sCOOLFOOD projekta, čiji je krajnji cilj potaknuti učenike na razvijanje zdravih i odgovornih prehrambenih navika te razumijevanje važnosti održivosti u svakodnevnom životu.
Članak je pripremila Jasna Anušić, učiteljica engleskog jezika