preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja

Login
Kalendar
« Travanj 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 6. 2010.

Ukupno: 512072
Ovaj mjesec: 25440
Ovaj tjedan: 4043
Danas: 131
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Arhiva dokumenata
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
USVAJANJE ODRŽIVIH PREHRAMBENIH NAVIKA – PREDAVANJE U SKLOPU SCOOLFOOD PROJEKTA
Autor: Matea Boškić, 28. 3. 2025.

U sklopu projekta sCOOLFOOD, koji se provodi uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, učenici 6.a razreda Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja, pod vodstvom svojih mentorica i školskih koordinatorica projekta Jasne Anušić, učiteljice engleskog jezika, i Helene Bučar, učiteljice prirode i biologije, sudjelovali su u još jednom edukativnom i vrlo korisnom predavanju.

U srijedu, 26. ožujka 2025., u goste su im stigle doc. dr. sc. Valentina Rahelić, mag. nutricionizma i Josipa Matanić, mag. nutricionizma, nutricionistkinje s Odjela za prehranu i dijetiku KBC-a Zagreb, koje su održale predavanje pod nazivom "Usvajanje održivih navika u prehrani – utjecaj na osobno zdravlje i zdravlje okoliša". Predavanju su prisustvovale i predstavnice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Ivana Kučić i Iva Marija Ilić, čiji je zadatak bio provjeriti odvija li se projekt u skladu s potpisanim ugovorom i pravilima propisanim projektnom dokumentacijom. Njihova prisutnost dodatno je potvrdila važnost i ozbiljnost provedbe projekta u našoj školi.

Cilj predavanja bio je upoznati učenike s osnovama održivih prehrambenih navika i osvijestiti ih o tome kako svakodnevnim izborima hrane mogu pozitivno utjecati ne samo na svoje zdravlje već i na očuvanje okoliša. Kroz interaktivno predavanje i primjere iz prakse, učenici su naučili kako pravilna, raznovrsna i lokalno dostupna hrana doprinosi boljem zdravlju, a ujedno smanjuje ekološki otisak. Nakon teorijskog dijela, učenici su sudjelovali u praktičnoj radionici, tijekom koje su zajedno s nutricionistkinjama pripremili jednostavan i ukusan međuobrok – zobene pahuljice i lanene sjemenke s jogurtom i svježom jabukom. Pripremljeni obrok poslužio je kao primjer zdrave, nutritivno bogate i održive hrane.

Ova radionica bila je još jedan korak u ostvarivanju ciljeva sCOOLFOOD projekta, čiji je krajnji cilj potaknuti učenike na razvijanje zdravih i odgovornih prehrambenih navika te razumijevanje važnosti održivosti u svakodnevnom životu.

Članak je pripremila Jasna Anušić, učiteljica engleskog jezika






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju