2025-02-09 20:32:30

Učenici 6.a istraživali oznake i kvalitetu hrane u sklopu programa sCOOLFOOD

Dana 7. veljače 2025. godine, učenici 6.a razreda Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja sudjelovali su u prvoj radionici programa sCOOLFOOD, međunarodnog obrazovnog programa koji promiče održivu prehranu i odgovorno upravljanje hranom. Radionicu su vodile koordinatorice projekta Jasna Anušić i Helena Bučar, a cilj je bio educirati učenike o važnosti pravilnog odabira prehrambenih proizvoda te razumijevanju oznaka kvalitete i održivosti hrane.

U sklopu radionice, učenici su proveli istraživanje tijekom kojeg su analizirali deklaracije različitih prehrambenih proizvoda (konvencionalnih, ekoloških, gluten-free i bio proizvoda). Kroz degustaciju, zapisivali su svoja opažanja o okusu, teksturi i kvaliteti hrane te ih uspoređivali s informacijama na etiketama. Poseban naglasak bio je na razumijevanju oznaka poput EU ekološkog znaka, Fair Trade certifikata i oznaka održivosti koje pomažu potrošačima u donošenju informiranih odluka prilikom kupovine.

 


Kao rezultat istraživanja, učenici su izradili plakate s ključnim ciljevima održivog razvoja, među kojima su odgovorna potrošnja, smanjenje otpada od hrane i ekološka proizvodnja. Osim toga, na posebnom hameru prikazali su namirnice koje su istraživali, analizirali njihove sastojke i označili prednosti pojedinih proizvoda, uz vlastite osvrte na njihove nutritivne i ekološke vrijednosti.Radionica je potaknula učenike na kritičko promišljanje o prehrambenim navikama i važnosti informiranosti prilikom kupovine hrane. S obzirom na entuzijazam i angažman koji su pokazali, s nestrpljenjem iščekujemo nastavak programa i nove radionice koje će se provoditi tijekom drugog polugodišta.

Zahvaljujemo ravnateljici Ankici Krnjajić Magdić na podršci u provedbi ovog važnog projekta te svim učenicima na aktivnom sudjelovanju i uloženom trudu.
Članak napisala učiteljica Jasna Anušič

 

 

 


Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja